אחד מהשטחים המדוברים ביותר של אי שיוויון מגדרי הוא באקדמיה. למה פחות מ 20% מהפרופסורים הן פרופסוריות? איפה נקודת השבר העיקרית? ולמה כדאי בעיקר לבני הזוג שלהן לשנות את המצב?

רבות דובר על המסלול האקדמי התובעני, שמותיר אחריו שובל של חוקרים צעירים שלא סיימו את המרתון הזה. בתחום המדעים למשל, התוצאה העגומה היא שכ 14% בלבד הן נשים. המספר הנמוך מתסכל לאור העובדה שבמסלול הלימודים לדוקטוראט, יש שיוויון בין גברים לנשים. 
מסתבר שנקודת השבר המשמעותית ביותר, זו שבה נושרות מרבית המוכשרות, זו שבה המשפך הרחב מצטמצם לכדי זילוף צר, הוא שלב הפוסט דוקטוראט. לאחר הלימודים הפורמאליים נדרשות אלו הרוצות להמשיך במסלול האקדמי לצאת לתקופת מחקר במוסד אקדמי מוביל בחו”ל, שלב שאורך כשלוש שנים ובסיומו הן פונות למוסדות השונים בבקשה למשרת חוקרת בכירה. לאחר כחמש עד עשר שנים נוספות, בהתאם להישגים האקדמיים מחליט המוסד אם להציע משרה קבועה של פרופסורית חברה.
היציאה לחו”ל, כשלרוב מצב הצבירה הוא זוגיות פלוס ילדים מעוררת אצל בני הזוג התנגדות עזה מסיבות שונות:הקריירה נקטעת בשלב הקריטי שבו בדרך כלל נבנה המעמד המקצועי
קשה לפרנס משפחה בחו”ל עם משכורת מצומצמת של חוקרת
גם לאחר כל המאמץ המשפחתי והעבודה המפרכת, לא מובטחת המשרה הנכספת וקביעות.
הכל נכון לגבי שני המינים, אך במפתיע, כשהגבר הוא זה שעומד בפני אותו המסלול בדיוק, בנות הזוג מקבלות את זה בקלות. התוצאה היא הרבה יותר גברים שיוצאים לפוסט דוקטוראט, הרבה יותר חוקרים מחוקרות בכירות ובסוף – הרבה יותר פרופסורים מפרופסוריות. 

למה כדאי לך אשה פרופסורית?
אפשר להילחם במערכת, לנסות לשנות את השיטה, לתמרץ את היוצאות מן הכלל או מאידך, להציע לבני הזוג לאמץ חשיבה שונה, נשית, לטווח ארוך:
1. משרה קבועה באקדמיה היא רשת בטחון משפחתית. היא עוגן כלכלי ומקצועי שמאפשר לך, בן הזוג הקרייריסט, ההיטקיסט, היזם, לקחת סיכונים, לדלג בין תפקידים, להקים סטארטאפ, להתרסק אלי סטטיסטיקה, להישאר בבית להתאבל מספר חודשים, לגדל את הילדים, או להחליט לתרום בעבודה משמעותית אך מתגמלת פחות.
2. זוגתך הפרופסורית תמשיך לעבוד עד גיל 70 בערך, בעוד שאתה צפוי ללכת בדרך כל היטקיסט ולצאת לפנסיה עשרים שנה קודם לכן ולזגזג בין עבודות.
3. אשתך הפרופסורית, תהיה עצמאית למדי בבחירת נושאי העיסוק שלה, בקביעת סדר היום שלה, ואלו עשויים לזמן לכם כמשפחה חוויות נפלאות כמו שבועיים בבית ספר קיץ לפיזיקה של חלקיקים בכפר לזוש שבהרי האלפים, או ביקור במעמקי המאיץ הגדול בעולם, או כנס לחקר אינזימים בטירה טירולית מדהימה. העולם יפתח בפניה אפשרויות מרתקות ואתה, אם רק תרצה, תוכל להיות תייר מזדמן.
4. ההישגים שלה יהיו גם שלך, והילדים שלך יגדלו לאורם של הורים שיוויוניים, תומכים, גאים – זה בזו וכל אחד בעצמו. והבנות שלכן יכירו ביכולת שלהן להשיג, ובזכות שלהן לשאוף לענין, לסקרנות, להתנסות, למימוש הפוטנציאל.
5. תגלה שאתה בעל כישורים ותוכל לספר בגאווה לחבר’ה שאתה מחליף חיתולים, מבשל ארוחות ערב, מוציא את הילדים מהגן, אחראי על הכביסה בבית, עורך את הקניות, או לפחות עושה חלק מכל הפעולות הללו. והבנים שלך יכירו ביכולתם לתפקד בבית, למלא מטלות ולא רק לפרנס.

חדש בחנותלחנות

4 תגובות על “אשתי הפרופסורית

  1. דפנה ארדינסט-וולקן אומר:

    מסכימים לגמרי. תודה על תיאור מדוייק ונכון של חיינו המשותפים.
    דפנה ארדינסט (פרופ’) וחנן וולקן

    • Tsafra Perlmutter אומר:

      תודה, אפשר להנות מהחיים באקדמיה אם מסתכלים על המכלול

התגובות סגורות.

?Are you on the list

קבלי ₪25 במתנה

ומשלוח חינם

למימוש ברכישתך הראשונה!

לאחר קבלת כתובת הדוא”ל שלך נשלח לך את הקופון. ההטבה למשתמשות חדשות ולא כוללת מוצרים בהזמנה מוקדמת. הקופון נשלח מיידית אך לעיתים מופיע בתיבת המייל לאחר כמה דק’. המידע שלך ישאר חסוי ולא נשתף אותו עם צד שלישי.

דילוג לתוכן