על רקע פריז מוכת הטרור והאימה, רצינו לעצור לרגע ולהחזיר את ה'פריזאיות' העירה

“אוכלוסיית פריז העצומה מתכנסת בכל יום, פעמיים-שלוש; היא נמצאת בבית הקפה; היא מרכלת בבית הקפה; היא יוצרת אינטריגות בבית הקפה; היא קושרת מזימות; היא חולמת, סובלת. מקווה בבית הקפה” כתב אדוארד קינג ב-1867.

פריז, אשר עד לשנת 1669 שמרה את כל קונספט הקפה לכל מיני ארחי-פרחי שחזרו ממסעות במקומות אקזוטיים (או לשגריר טורקיה בעיר, שהביא עימו אספקה עצומה “לשימוש עצמי”), אותה פריז בדיוק הפכה את בתי הקפה, מאתיים שנים לאחר מכן, לערש התרבות. אבל, כל דבר בעיתו.

חצר המלוכה הצרפתית, מכתיבת הטרנדים הרשמית של המאה ה-17, אימצה טיפין טיפין את המשקה שהגיש לה ברוב הדר אותו שגריר טורקי. מאידך, צרכני הקפה הקמצנים של חצר לואי ה-14, התחלפו עד מהרה בצרכנית קפה תובענית הרבה יותר – פילגשו של לואי ה-15. זו גרמה לכך שהמלך יגדיל את תקציב הקפה השנתי ל-15,000$ (מישהי אמרה “גלידת פיסטוק”?).

כפי הנראה, אחד מאנשי הצוות של אותו שגריר טורקי החליט לגזור את קופון ההצלחה גם בקרב הציבור הרחב, וב-1672 הציע את מרכולתו הריחנית ביריד המכירות של סן ז’רמן. עד מהרה למד הציבור לבקש לו “שחור קטן”. מסוחרר מהצלחת היריד, החליט אותו אדם, פסקל שמו, לפתוח את בית הקפה הפריזאי הראשון. הממ… הציבור עדיין העדיף יין. פסקל סגר את ברז הסמוברים ועבר ללונדון, צרכנית קפה מנוסה וידידותית יותר.

בתי הקפה שבכל זאת המשיכו להיפתח באותן השנים היו בעלי סגנון אוריינטלי, והקפה השחור והזול שהגישו משך בעיקר אוכלוסיית פועלים וזרים קשת יום. אף איש חברה פריזאי אופנתי שכיבד את עצמו לא הסכים להיראות בפומבי כשהוא לוגם את ה”זבלה הזה”. אבל כשסוחרים פריזאים החלו להקים בתי קפה מסוגננים ב”דירות אלגנטיות, בעלות קירות מרופדים בעבודות רקמה, תמונות, שולחנות שיש, אור נרות, בהן הם הגישו קפה, תה, שוקולד ומיני כיבודים אחרים”, או-אז האוכלוסיה הפריזאית נהרה בהמוניה.

 

לה פרוקופ, אז והיום
לה פרוקופ, אז והיום

בית הקפה הפריזאי “האמיתי” הראשון נפתח בשנת 1689, ע”י איטלקי. פרוקופיו קולטלי (או – לה פרוקופ, במבטא צרפתי) היה מוכר לימונדה, בעל רשיון מלכותי למכור תבלינים ומשקאות קרים מרעננים. הוא הרשה לעצמו להוסיף לרשימה גם קפה. פרוקופיו כיוון לפורשי חסות מבוססים יותר, ועל כן פתח את בית הקפה שלו אל מול התיאטרון החדש Comédie Française. ועם כזה לוקיישן נחשק, היה זה אך צפוי כי עד מהרה יאוכלס בית הקפה הזה בסלבריטאי התקופה – שחקני תיאטרון, כותבים מוזיקאים אופנתיים. במהלך יותר מ-200 שנות קיומו, אירח בית הקפה לה פרוקופ שועי עולם כוולטיר ובנג’מין פרנקלין; הוא היה עד לוויכוחים פוליטיים עזים על רקע המהפיכה הצרפתית, בהם לקחו חלק – בין היתר – גם מובילי המהפכה, רובספייר ודנטון; הקצין הזוטר נפוליאון בונפרטה שיחק משחק שח עגמומי על שולחנות השיש שלו, באחד מהם אף נאלץ להשאיר את כובעו כערבון לחוב.

קפה לה פרוקופ היווה סנונית מסוגננת ביותר לתהילת בתי הקפה בפריז.  בתקופת שלטונו של לואי ה-15 נמנו בפריז 600 בתי קפה, בשלהי המאה ה-18 – עלה מספרם ל-800, וב-1843 תועדו 3,000 בתי קפה.

 

רנואר, השדרה הגדולה, 1865-1883
רנואר, השדרה הגדולה, 1865-1883

במחצית השניה של המאה ה-19 החלו רוחות של שינוי לנשב בעוז בפריז, מרימות בדרכן ענני אבק של שיפוצים ומביאות איתן מודרניזם כולל לכל תחומי החיים. הברון אוסמן קיבל גושפנקא מנפוליאון השלישי לקדם שורת רפורמות תכנוניות בפריז. הרחבת הסמטאות הצרות לכדי שדרות מאווררות, שיפור מערכת הביוב, סלילת רחובות חדשים והקמת גשרים, הקמת מבני ציבור ופנאי, כל אלו השפיעו רבות על אורח החיים של מעמד הביניים הפריזאי. פתאום אפשר להסתובב ביתר קלות ברחובות, פתאום יש תרבות שפע נוכחת יותר, פתאום המסחר הקמעונאי משתנה (המלצה חמה על הספר “גן עדן לאשה” מאת אמיל זולא).
והופ, התעוררות המודעות העצמית. אנשים מתחילים לשאול את עצמם שאלות קיומיות. אמנים מתחילים לקרוא תיגר על כל מה שהתקיים קודם לכן ועל הממסד.

עד לאותה תקופה, אומנות הוגדרה ככזו באופן בלעדי בין כתלי בית הספר לאמנויות יפות (the École des Beaux Arts). הרצון העז בשינוי הוביל למאבקים קשים בין אמנים חוץ-ממסדיים לבין מורי האקדמיה. לו הייתה קיימת דאז הרשת החברתית המצויצת, Twitter, רוב הסיכויים שהדיאלוג המאד אמיתי הזה היה הופך לחליפת הציוצים העוקצניים הזו –

לו היה אז טוויטר
לו היה אז טוויטר

לא עוד!” החלו אמנים יושבי בתי קפה להגיד זה לזה בלהט. “אנו כאלה מודרניים ומודעים שאנחנו לא מוכנים לצייר יותר מוטיבים מיתולוגיים וימי ביניימים נשגבים בטכניקת ציור אחת, הו לא. אנחנו עומדים לצייר את הכאן ועכשיו של חיינו!”

אמן רחוב במונמרטר
אמן רחוב במונמרטר

בקצה פריז, באזור המונמרטר, פרחה התנועה הבוהמית, על שפעת כותביה וצייריה מאותגרי התקציב, ושם מצאו אמנים כמאנה, רנואר ודגה, ומאוחר יותר – פיקאסו, מונה, פיסארו ואחרים, פיסות של טבע וחומרים אנושיים שהיוו השראה ליצירתם החל מהמחצית השניה של המאה ה-19.
אל מול העוני והדלות בחדרי הסטודיו הקטנים, הציעו בתי הקפה שתיה ומזון במחירים נמוכים, לצד תאורה טובה יותר, חימום וחברה נעימה.

תרבות הקפה טיפחה את עולם הספרות והאמנות בצרפת. מונה, רנואר ופיסארו דנו באימפרסיוניזם בקפה גרבואה במונמרטר. סזאן, ואן גוך וטולוז-לוטראק נדדו לבית הקפה “אתונה החדשה”. בתחילת המאה ה-20, פיקאסו, מודליאני ונוספים נדדו בעקבות המשורר גיום אפולינר לאיזור מונפרנס.
בעליו של בית הקפה La Coupole הזמין לאחר פתיחתו ב-1920, את אמני הרובע לצייר על קירותיו והפך למרכזם של החיים האמנותיים עד לשינוי מהותו ב-1980. ז’אן פול סראטר וסימון דה בובואר הפכו את בתי הקפה “פלור” ו”דו מאגו” בשדרות סאן ז’רמן למוקדי הספרות הצרפתית.

הצרפתים תפסו את בתי הקפה שלהם כערש חדשנות. האחים לומייר, לדוגמה, הקרינו את סרט הראינוע הראשון שלהם במרתף של Café de Paris. הטלוויזיה ומכונת הפינבול הוצגו לראשונה בבתי קפה.

מודרניזם וקוץ בו – במאה ה-21 חלה ירידה במספרם של בתי הקפה הפריזאיים, ומ-45,000 בתי הקפה שתועדו בשלהי המאה ה-19, נותרו כעת 7,000. הקצב פשוט הפך מהיר מידיי.

ובכל זאת, בשם הרעיונות הטובים, בשם החדשנות וההשראה – מצאי לך בית קפה אחד כזה, עם נשמה “פריזאית”. הזמיני לעצמך קפה טוב, ועבדי קשה על הרהורייך והגיגייך. מלתחה הולמת תסייע לאותנטיות החוויה.

 

Chelsea-Cardigan_31

 

New_Jersey_Top_Camel_011

 

סקיני-ניו-יורק

 

23

 

חדש בחנותלחנות

4 תגובות על “ערש תרבות ושתיים סוכר: על מודרניזם, חדשנות ותרבות אינדי פריזאית

  1. כרינה ובר אומר:

    איזו סקירה מרשימה! יש פה לא דברים שלא ידעתי וכמה שזה רלוונטי לשבוע העצוב הזה.
    לשבת בקפה זה סוג של מקצוע בפריז. ברומא, הם שטתים מהר בעמידה את האספרסו שלהם. בפריז זה סיפור אחר לגמרי. לשבת בבית קפה ולצפות זה כל העניין. לראות ולהיראות.
    מתי אני נוסעת איתך לשם?!

    • יעל רוזנולד יניב אומר:

      יום אחד אולי אכתוב על זה ספר “זן ומקצועות בתי הקפה”
      כרינה, שמחה כל כך שאהבת 🙂

  2. תמרי אומר:

    הי יעל….
    עוד כמה שעות אני טסה חזרה הביתה אחרי עשרה ימים בניו יורק.
    והפוסט שלך בא לי ממש בזמן.
    תהיתי על כל “עניין” הקפה כאן.חשבתי עליו הרבה.
    ניו יורק למדה לשבת בבתי קפה למרות שהלך החיים כאן הרי שונה לחלוטין מפריז.
    בשכונות האיניות כאן יש בתי קפה נפלאים. מאוד צנועים ושכונתיים. הוויה מאוד שונה מפריז גם במראה שלהם אבל עדיין את יודעת בית קפה זה מוסד ובכל כרך או עיר, קורים דברים דומים בבתי קפה…בדיוק כמו שתיארת בפוסט. כי מה לעשות קפה זה לא רק משהו ששותים ובית קפה זה לא רק מקום שיושבים בו…המשמעויות כאן הן הרבה יותר עמוקות לעיתים.
    הפוסט הזה מצויין עשית סקירה נהדרת ומרתקת….נהניתי כל כך לקרוא. מאוד אוהבת את הבלוג שלך…
    ואני חושבת שאת גם באחת מלוחות השיתוף שלי בפינטרסט אני צודקת??:)

התגובות סגורות.

?Are you on the list

קבלי ₪25 במתנה

ומשלוח חינם

למימוש ברכישתך הראשונה!

לאחר קבלת כתובת הדוא”ל שלך נשלח לך את הקופון. ההטבה למשתמשות חדשות ולא כוללת מוצרים בהזמנה מוקדמת. הקופון נשלח מיידית אך לעיתים מופיע בתיבת המייל לאחר כמה דק’. המידע שלך ישאר חסוי ולא נשתף אותו עם צד שלישי.

דילוג לתוכן